Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

A meseszép Bosznia-Hercegovina

 • Programok
 • Ország, város
 • Fontos információk
 • Google túra
 • Videó
 • Képek
 • Vélemények
 • Jelentkezés
2020. augusztus 21 - 2020. augusztus 23
 • Gyermekkedvezmény: -12%
 • Nyugdíjas kedvezmény -10%
 • Törzsutas kedvezmény: -10%
Autóbusz
*** Hotelben
Reggeli
Biztosított

Felszállóhelyek: Solt - Dunaföldvár- M6 pihenőhelyei

Jajce

1.nap: Találkozás Kecskeméten a volt Domus parkolóban, indulás a kora hajnali órákban. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. Először Jajce településre utazunk. A város a több, mint 20 m magas vízeséséről híres, melyet Csontváry is megfestett. A vízesés megcsodálása után a központban álló várat keressük fel, majd a katakombák felfedezésével folytatjuk ismerkedésünk Jajce városkával. A ma már műemléknek számító tömör sziklába vájt, föld alatti templomot és kriptát a XV. században Hrvoje Vukcic herceg építette. Innen átsétálunk a jajcei templomba, amely a török időkben mecsetté lett alakítva. A városnézést követően továbbutazunk szállásunkra, Jablanica környékére.

 

Kravica vízesés, Blagaj és Mostar

2.nap: Reggeli után a Neretva-kanyonon át Bosznia egyik leggyönyörűbb természeti jelenségéhez, a Kravica-vízeséshez utazunk. Egy kb. 15 perces séta után érjük a több, egymás mellett elhelyezkedő vízesést, amelyeknek a legnagyobb magassága 26 m. Szabadidő után továbbutazunk Blagajba, ahol a híres bektasi dervisek kolostorát keressük fel. A kolostort (tekki) a Buna különlegesen bővizű forrása fölé építtették az 1500-as években. A mai napon ellátogatunk még a festői Mostarba. Itt először a Biscevic házat keressük fel. A régi török házban megtekinthetjük az eredeti bútorokat és használati tárgyakat, illetve gyönyörködhetünk a kilátásban a Neretva völgyére. Ezt követően az Öreg-hidat (Stari most) csodáljuk meg. A hidat a 16. században Szulejmán szultán építtette, 1567 óta a város jelképe. 1993-ban a dél-szláv háborúban megsemmisült, de újjáépítették, 2005-től az UNESCO Világörökség része. Ezt követően szabadidő a városban. Továbbutazás szállásunkra, Mostar környékére

Szarajevó

3.nap: Reggelit követően Bosznia-Hercegovina fővárosába utazunk, Szarajevóba. Városnézésünk alatt megismerkedünk a főváros nevezetességeivel, úgy mint a katolikus katedrális a Martica téren, a Gazi Husrev bég dzsámi, a Városháza, az Óratorony, vagy a Ferenc Ferdinánd trónörökös elleni merénylet helyszíne, a Latin-híd. A városnézést követően indulunk vissza Kecskemétre, érkezés a késő éjszakai órákban.

 

Bosznia

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Bosznia és Hercegovina
Államforma: köztársaság
Főváros: Szarajevó
Terület: 51 129 km2
Lakosság: 4 613 414 fő
Hivatalos pénznem: konvertibilis márka (KM)
Nemzetiségek: mohamedán délszláv (bosnyák), szerb, horvát
Nyelvek: szerb, horvát
Vallások: mohamedán, ortodox, római katolikus
Vízum: nem szükséges, hivatalos személyi igazolvány vagy útlevél elegendő a határátlépéskor

Vallás: Bosznia-Hercegovina Európának kulturálisan egyedülálló területe, mivel történelmét négy valláshoz tartozó nép: római katolikusok, muszlimok, ortodoxok és zsidók alakították. Bosznia-Hercegovina a túlnyomóan keresztény Európa egyik olyan országa, amely területén őshonos muszlim népnek (a bosnyákoknak) ad otthont.

Zarándokhely: Az országban található a világ egyik leghíresebb zarándokhelye, Međugorje.

Nyelv: A bosnyák nyelv az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágának délszláv nyelvcsoportjához tartozik, ennek is a nyugati alcsoportjához. A szociolingvisztika szempontjából egyrészt a hagyományosan szerbhorvát nyelvnek nevezett, a szerbek, a horvátok, a bosnyákok és a montenegróiak közös abstand-nyelvének egyik változata, másrészt különálló, saját sztenderddel rendelkező ausbau-nyelv.

Gasztronómia: Gasztronómiájukat a 400 éves török befolyás határozta meg, sok török ételt, ill. azoknak variációit készítik. Fogásaik nem mondhatóak fűszeresnek, leggyakrabban használt fűszereik a fahéj, a bors és a szegfűszeg. Gyakran készítenek birkát és zöldséges köreteket, legtöbbször párolással.

Vásárlás: Áraik a magyar árakhoz igen hasonlóak, nem mondhatni drága országnak. A központi helyek, például a városok centrumában található kávézók és éttermek persze magasabb áron értékesítik termékeiket, de azok sem mondhatók drágának. Érdemes felkeresni a régi bazár negyedeket, amik a legalkalmasabbak arra, hogy helyi kézműves alkotásokat vásároljuk. Találhatunk még aranyműves, szövetszövő, rézműves és régiségkereskedőt is.

Földrajz: Bosznia-Hercegovina nagyrészt természetes határokkal rendelkezik, amelyeket északon a Száva, keleten a Drina, délnyugaton pedig a Dinári-hegység képez. Az ország két történelmi-földrajzi egységből, az északon elterülő, nagyobb, Boszniából valamint a déli Hercegovinából áll. Mindkét rész nagyobb részben hegyvidéki terület, de a felszín jellegzetességei eltérőek. Bosznia: Észak felé a hegyvidék a Száva-mellék lágy dombokkal borított vidékébe, majd a Pannon-síkságba megy át. A Dinári -hg. itteni részei kelet-nyugati irányban húzódnak. Hercegovina: Hercegovina a Hegyi - (vagy Magas-) és az Adriai- (vagy Alacsony-) Hercegovinából áll. Utóbbi Neum és a Klek-félsziget között kiér a tengerre. Jelentősek az ún. poljék (kis, völgyekben elterülő síkságok) is, amelyek a nagyobb boszniai folyók mentén észak-déli irányban húzódnak. Délnyugaton, délen és délkeleten a kiterjedt karsztmezők adják a táj jellegzetességét. Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsa a 2386 méteren lévő Maglić, legalacsonyabb pontja pedig a tenger szintjén van. Bosznia-Hercegovina számára a ritkán előforduló földrengések és áradások jelentik az egyetlen komoly természeti veszélyforrást. Legnagyobb folyók: Száva, Drina, NeretvaUna, Vrbas, Boszna  Legnagyobb tavak: Jablanicai-víztározó, Drina-víztározó

Éghajlat: Az ország mérsékelt-kontinentális éghajlatú, a nyarak nagyon melegek, a telek viszont hidegek. A magasabban fekvő részeken a nyarak rövidek és hűvösek, a telek pedig rendkívül hidegek, viszont a parthoz közeli részeken enyhe és csapadékos.

Közlekedés: Az ország északkeleti és keleti részét leszámítva Bosznia zömében olyan minőségű utakkal rendelkezik, ami alapján sokunk megállapította, hogy "bár nekünk lennének hasonló regionális utaink" . Vezetéstechnikai szempontból Bosznia nagyobb tudást igényel, mint egy autópálya, de nem nevezhető vészesnek. A sofőr ne gyönyörködjön a tájban, az utat figyelje! Tartsuk be a sebességkorlátozásokat, ellenkező esetben szinte biztos, hogy előbb-utóbb meg fognak büntetni. 

Az útdíjakat illetően Bosznia nem követel sokat a látogatóktól: 
A1-es autópálya: 37 km-en hosszú szakasz Zenica közelébel lévő Kakanj és Szarajevó között egy fizetőkapu van, ahol kérnek útdíjat.
A2-es autópálya: A másik új autópályát Gradiste és Banja Luka között találjuk, hossza 32 km.

 

 

Az ár tartalmazza: Az utazás költségét (autóbusz), a szállás költségét reggelivel és az idegenvezetés díját.
Az ár nem tartalmazza: A fakultatív belépőjegyek és a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás díját, amely irodánkban is megköthető.

Egyágyas felár: 5.500 Ft/éj

Belépők:

Jajcei vízesés: kb. 4 KM (kb. 2,5 €)
Katakombák: kb. 2 KM (kb. 1,25 €)
Vár: kb. 2 KM (kb. 1,25 €)
Kravica-vízesés: kb. 6 €
Blagaji kolostor: kb. 2,50 €
Mostar, Biscevic ház: kb. 2 €
Szarajevó, Gazi Husrev bég dzsámi: kb. 2 KM (1,25 €)

A fakultatív belépők díjai tájékoztató jellegűek!
A program és a szálláshely változtatásának jogát fenn tartjuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Használd a lenti térképet/térképeket, és ismerd meg a környéket. És ha szeretnéd, a következő utunkkal akár te is ott lehetsz. Kellemes városnézést.Drón videók, 360 fokos videók, és bemutató videók.Élmény beküldése

Még nincs felhasználói vélemény. Legyél te az első aki véleményt küld be.

A jelentkezéseket akkor tudjuk véglegesnek tekinteni, ha a fenti részvételi díjat, de minimum a 40%-át előlegként kiegyenlítették. /A fennmaradó összeget az indulás előtt 1 hónappal ki kell egyenlíteni/

Részvételi díjat rendezni lehet:

 • személyesen irodánkban
 • átutalással a visszaigazolás, valamint a számla megérkezése után

Szóljon hozzá!