Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

Románia

Általános információk:

  • Hivatalos megnevezés: Román Köztársaság
  • Főváros: Bukarest
  • Államforma: köztársaság
  • Terület: 237 500. 00 km2
  • Hivatalos nyelv: román
  • Vallás: pravoszláv
  • Időeltérés: +2óra a közép-európai időhöz viszonyítva.

 
Földrajz: 
Románia Kelet-közép Európában található. Szomszédos országai: északkeletről Ukrajna és Moldova, nyugatról Magyarország és Szerbia, délről Bulgária. Keleten a Fekete-tengerrel határos. A Kárpátok szinte az egész ország területén végig vonul. Kárpátoktól délre és keletre, Havasalföldön és Moldvában dombságok vannak, amelyeket széles alföldek követnek. Románia Szerbiával és Bulgáriával alkotott határai nagy részét a Duna képezi, ami az ország legnagyobb folyója is egyben. A folyó szerepe a közlekedésben, áruszállításban is igen jelentős. Románia folyóit a Duna gyűjti össze. Nagyobb folyók: Tisza, Maros, Szeret, Olt, Zsilt, Prut, Szamos, Temes, Körösök. A természetes tavak közé tartozik a vulkáni kráterben lévő Szent Anna-tó, vagy a Keleti-Kárpátokban hegyomlás következtében létrejött Gyilkos-tó. Románia természeti adottságai kedveznek az idegenforgalomnak. A legtöbb vendéget évek óta a román tengerpart vonzza. A romániai Kárpátokban közkedvelt kiránduló- és üdülőhelyek vannak. A természet kedvelőinek felüdülést és pihenést nyújt ez a vidék. Románia magyar szempontból legérdekesebb idegenforgalmi központja a Székelyföld, ami nemcsak a látnivalói, hanem a kulturális hagyományai miatt is látogatott. Olyan településekre lehet eljutni , amik évtizeddel vagy akár száz évvel elmaradott, ezt teszi a helyet varázslatossá. 

Beutazási feltételek: Mivel az ország az Európai Unió tagja, így útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal lehet belépni az országba. A magyar állampolgárok 6 hónap leforgása alatt 90 napot tartózkodhatnak vízummenetesen Románia területén. Ennél hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell igényelniük a román idegenrendészeti hatóságtól.

Egészségügy: Az országban Európai Egészségbiztosítási kártyával, vagy azt helyettesítő nyomtatvánnyal vehetik igénybe az orvosilag szükséges szolgáltatásokat, a helyi állampolgárokkal azonos feltételekkel.

Vallás: Románia lakóinak többsége (87%) a Román Ortodox Egyház tagja, amely a keleti ortodox kereszténység egyik képviselője. Római katolikus és görög katolikus 5,4%, protestáns 3,7%.  A Fekete-tenger partján fekvő országrészben muzulmán kisebbség él. 

Valuta: Román új lei (RON). Eurót vagy amerikai dollárt lehet váltani. Az árfolyamok között nincsenek nagy különbségek; az utcai csencselők kivételével mindenhol érdemes váltani. 

Strand: A Fekete-tenger partjának üdülőhelyei: Mamaia, Eforie, Mangalia, Neptun, ezek a magyar turisták számára is jól ismertek. Mamaia mellett Eforie Nord, és a Mangalia közelében kiépített Neptun és Olimp a leghíresebb fekete-tengeri üdülőhelyek. Eforie Nord és Eforie Sud üdülőhelyek mellett terül el a magas sótartalmú Techirghiol-tó, amelynek iszapja gyógyhatású.

Biztonság: A közbiztonság viszonylag jó.

Közlekedés: Románia kiterjedt vasúthálózattal rendelkezik. Meglehetősen költségesek a menetjegyek. A költségeket tovább növeli, hogy a gyors- és InterCity vonatok helyjegykötelesek. Erdély több városába, Bakóba és Bukarestbe napi rendszerességgel járnak buszok. A buszok színvonala nem a legjobb, inkább régi, használt buszok közlekednek. A romániai főutak állapota általában jó, de a nagyvárosoktól távoli szakaszokon sokszor találni rossz állapotú utakat. Gyakoriak az útfelújítások is, ahol különösen óvatosan érdemes vezetni. A mellékutak szinte kivétel nélkül siralmas állapotban vannak, nagy részük nyugati kocsikkal járhatatlan. 

Elektromosság: 220 V.

Telefon: Az ország előhívószáma: +40.

Időjárás: Az ország nyugati részén az éghajlat nedves kontinentális, a Kárpátokon túl pedig száraz kontinentális. A tengerparton július második és augusztus első fele a legmelegebb időszak, ilyenkor akár 40 °C-nál is nagyobb lehet a hőség. Szeptemberben még mindig nyárias az időjárás, a 30–35 °C meleg kitűnő strandolási lehetőséget biztosít.