Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

Olaszország

Általános információk

 

  • Hivatalos megnevezés: Olasz Köztársaság
  • Főváros: Róma
  • Államforma: köztársaság
  • Terület: 301 250 km2 
  • Vallás: római katolikus
  • Hivatalos nyelv: olasz
  • Időeltérés: nincs

Földrajz: Olaszország a csizma alakú Apennini-félszigeten fekszik, Szlovéniával, Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal határos. A félszigetet az Adriai-tenger, a Jón-tenger, a Tirrén-tenger, valamint a Ligur-tenger fogja közre. Az országhoz még számos sziget tartozik, melyek közül a két legnagyobb a csizma orránál elhelyezkedő Szicília és a nyugatról határoló Tirrén-tengeren fekvő Szardínia. Az ország északi része hegyvidék, az Alpok déli része uralja a területet. Az olasz-francia és az olasz-svájci határon magasodnak az Alpok legmagasabb csúcsai: a 4807 m magas Mont Blanc (olaszul: Monte Bianco), a 4478 m magas Matternhorn (olaszul: Cervino), a 4633 m magas Monte Rosa. A hegyek közötti hágók biztosítják az országok közötti közlekedést, pl. Szent Bernát-hágó, Szent Gotthard-hágó. Az Alpoktól délre fekvő terület a Pó-síkság, amely az ország legtermékenyebb területe. Az ország középső részén fekszik az Appennin-hegység, ami Szicíliába is átnyúlik. Hegység két-két oldalán síkság található. Az ország területén két önálló állam is található: Róma területén a Vatikán, valamint az ország középső keleti részén San Marino.
 

Beutazási szabályok: Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Olaszországba. Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, ezt követően - a tartózkodási cél megfelelő feltételeinek igazolásával - az uniós állampolgárok számára előírt tartózkodási kártyáért kell folyamodni a területileg illetékes Questúrához.

Egészségügy: Magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár által kiállított E111-es nyomtatvány alapján részesülhetnek sürgősségi ellátásban.

Valuta: Hivatalos pénz az Euro. Hitelkártyát lehet használni. 

Biztonság: A közbiztonság nem rosszabb a többi európai országhoz képest. Itt is ugyanúgy kell vigyáznunk értékeinkre, mint máshol.

Közlekedés: A közlekedési tarifák kicsit drágábbak, mint Magyarországon, de a színvonal is magasabb. Rómában például a legolcsóbb helyi közlekedés 1 Euróba kerül, ezzel viszont 75 percig utazhatunk nemcsak a városi tömegközlekedési eszközökön, hanem a közeli kisvárosokba közlekedő vonatokon is. De létezik napijegy és többnapos turistajegy is. Az ország jó infrastruktúrával rendelkezik, jó út és vasúthálózata van. Európa legnagyobb tengeri kikötői közé tartoznak Olaszországban: Genova, Trieszt, Taranto, Nápoly, La Spezia. Anagyobb városok önálló légi kikötővel rendelkeznek, ezek közül a legnagyobb forgalmat a két milánói, a római, a torinoi és a genovai bonyolítja le. 

Elektromosság: 220 V / 50 Hz

Időeltolódás: Nincs időeltérés Magyarországhoz képest.

Telefon: Ország előhívó: 39. Mobiltelefonok működnek.

Gasztronómia: Az északi és déli területeken más-más étkezési szokások figyelhetők meg: a déliek a fűszeres, az északiak inkább a gazdag, krémes étkeket részesítik előnyben. Külföldiek számára legismertebb ételeik a bolognai spagetti, a lasagne, a tortellini és a pizza. Különösen kedvelik a paradicsomot, a zöldségeket, és a tengeri halakat, állatokat. Desszertként szívesen fogyasztanak cassatát, cannolit, zabaglionét, granitát és marcipánt. Akávé, a sör és a bor országszerte kedvelt italnak számítanak.

Időjárás

Az éghajlat nem egységes az ország területén. Az ország északi részén, a hegyes vidékeken nyáron is alacsony a hőmérséklet, sok a csapadék. A magasabb csúcsokat nyáron is hó borítja.  Pó-síkság mentén az éghajlat szárazföldi, a tél hideg a nyár meleg és száraz. A tengerpartokon a tél viszonylag enyhe, a nyári meleg a víznek köszönhetően elviselhető. Az ország déli részének éghajlata már mediterrán, a nyár meleg és száraz, a tél enyhe. A szigetek éghajlata földközi-tengeri: a tél enyhe, a nyár forró.