Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

Lengyelország

Általános információk

  • Hivatalos megnevezés: Lengyel Köztársaság
  • Főváros: Varsó
  • Államforma: köztársaság
  • Terület: 312 683 km2
  • Vallás: római katolikus, keleti ortodox, protestáns
  • Hivatalos nyelv: lengyel
  • Időeltolódás: nincs

Földrajz: Lengyelország Közép-Európában található. Szomszédos országai: Németország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Fehéroroszország, Litvánia, Oroszország. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól. Lengyelország nagy része síkság. hegyvidékei közé tartozik a Szudéták és a Kárpátok, melynek része a Tátra, ahol Lengyelország legmagasabb pontja található. Legnagyobb folyói a Visztula, az Odera, valamint Warta és a Bug. A jég formálta Mazuri-tóhátság a leglátogatottabb tóvidék az országban, vonzó turistacélpont. Városok, középkori várak, kastélyok, és gazdag múzeumok vonzzák ide a turistákat. Az ország déli részében magyar emlékeket is találhatók, amik a közös múltra utalnak.

Beutazási szabályok: Magyar állampolgár Lengyelország területére érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhat be. Három hónapnál hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell beszerezni.

Egészségügy: Az egészségügyi ellátás színvonala hasonló a magyarországihoz. A felmerülő kockázatok kezelésére két megoldás közül választhatunk: baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötünk, vagy kiváltjuk az E111 jelzésű nyomtatványt.
 

Vallás: római katolikus (95%)

Valuta: Lengyelország pénzneme a Złoty (PLN). 

Strand: A lengyel tengerparton, hosszan húzódnak a homokos strandok. A partvonal homokos, de van ahol sziklás. A Balti-tengert egész évben látogatják a gyógyulni, felfrissülni vágyók. Ezek az fürdőhelyek őrzött strandokkal, Vizi csúszdákkal, röplabdapályákkal, vízi bicikli, vízisí, kajak, vitorlás és szörfdeszka kölcsönzőkkel várják a nyaralni vágyókat

Biztonság: Az ország közbiztonsága hasonló Magyarországéhoz.

Közlekedés: A közlekedés Magyarországhoz hasonlóan balkormányos. A lengyel utak állapota sokat javult, de még így is csak töredékük felel meg az európai uniós normáknak. Az autópálya hálózat elég fejletlen, de folyamatosan építik. A lengyelek alapvetően biztonságosan vezetnek. Tömegközlekedésben a vasút vagy a busz használatos.

Elektromosság: 220V 50Hz
Telefon: Az ország előhívószáma: +48. 

Időeltolódás: nincs

Gasztronómia: Kedvenc ételeik a levesek és a mártások, a burgonya és a húsok, zöldségeket nem nagyon fogyasztanak. Leghíresebb lengyel ételek: bigos (savanyú káposzta és hús), és a barszcz leves. Általában négyszer étkeznek az emberek. A tea és a vodka igen kedvelt italok, mind a helyiek, mind pedig a turisták számára.

Időjárás: Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. A tél mérsékelten hideg és a nyarak enyhék, amelyeket szintén sok csapadék jellemez. Északon emellett óceáni éghajlat jellemző.