Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

Horvátország

Általános információk

  • Hivatalos megnevezés: Horvát Köztársaság
  • Főváros: Zágráb
  • Államforma: Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság
  • Terület: 56 538 km2
  • Vallás: római katolikus 77%, protestáns 0%, pravoszláv 11%
  • Hivatalos nyelv: szerb-horvát
  • Időeltérés: GMT +1 óra

Földrajz: A határtól a tenger felé indulva eleinte sík vidékkel találkozhatunk, melyet az átszelő nagyobb folyók hoztak létre, elsősorban a Duna mellékfolyói a Dráva, Száva, utóbbi mellett fekszik a főváros Zágráb (Zagreb). E vidéken 150-160m tengerszint feletti magasságok találhatók, és fokozatosan emelkedik a Velebit hegység irányába. A hegyek délebbre magasabbak, a tenger felé meredekebb a felszín. A tengerpart néhol egészen elkeskenyedik, a hegyek belezuhannak a tengerbe, csak a sziklába vájt utak nyújtanak biztos kapaszkodót. Az északibb területek partvidéke már laposabb. , 50 méter körül emelkednek ki a tengerből, eleinte homokos a part (Pula-Opatija között), aztán fokozatosan kövesedik, Zadar környékén lesz újra szelídebb a partszakasz. A kiépített üdülőterületeken azonban a félelmetes sziklák tövében használható kavicsos strandokat találhatunk. Horvátország nekünk, magyaroknak turisztikailag és gazdaságilag egyaránt fontos. Hosszú, változatos és csodaszép tengerpartja van. Szinte bárhonnan az országunk területéről autóval egy nap alatt leutazhatunk, az anyagiaktól függően megtaláljuk a luxusigényeket kielégítő körülményeket éppúgy mint a szerényebb, olcsóbb üdülési lehetőséget. Szép számmal akadnak látnivalók, történelmi emlékek.
Beutazási szabályok: A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal - ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is -, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.
Egészségügy: Horvátországban a sürgősségi ellátások igénybe vételéhez nincs szükség semmiféle nyomtatványra, a magyar állampolgárok a halaszthatatlanul szükséges ellátásokat útlevelük segítségével vehetik igénybe. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet élelmiszerboltokban árulnak.
Strandok: Nyilvánosak (kivéve az üdülő-településeknél és a nudista strandokon). Napernyő és napágy csak néhány településen található, térítés ellenében vehető igénybe.
Valuta: Hivatalos pénznem a kuna (HRK), lipa (1 kuna = 100 lipa). A forint bankokban, míg a többi konvertibilis valuta a szállodai recepciókon is váltható. (1 DEM = kb. 3,5 kuna). A hitelkártyákat általában elfogadják, kivéve a kisebb üzletekben és éttermekben. Pénzfelvevő automaták csak a nagyobb városokban találhatóak. Deviza előírások: bevihető, illetve kihozható max. 5.000,- Kuna. Egyéb külföldi fizetőeszközök korlátlanul bevihetők.
Közlekedés: Általában minden szigethez a kompok óránként, a fő szezonban folyamatosan közlekednek, de emellett is számítani kell hosszabb várakozásokra.
Elektromosság: Horvátországban 220 V feszültségű 50 HZ frekvenciájú váltóáramot használnak. Öreg típusú konnektorokat csupán néhány eldugott apartmanban talál.
Időeltolódás: Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.
Telefon: Horvátország nemzetközi hívó száma: 00 385 Magyarország hívó száma Horvátországból: 99 36. Leggazdaságosabb a telefonkártya használata nyilvános telefonfülkéből (kb. 20 Kuna=50 egység) vagy a postáról. Mobiltelefon használható.
Búvárkodás: A horvát tengerparton és a szigetek körül mintegy 85 hivatalosan jegyzett és jól leírt búvárterep létezik. Búvárkodás csak a Horvát Búvárszövetség által kiállított érvényes búvárigazolvány birtokában engedélyezett. Az igazolványt 1OO kunáért beszerezhetjük valamennyi hivatalos búvárközpontban. Az igazolvány 1 évig érvényes.
Időjárás: Horvátországban fekvésének köszönhetően több típusú éghajlattal találkozunk. A tengerparti területen az éghajlat földközi-tengeri, napsütötte hónapokkal, a nyár forró és száraz, a tél enyhe és csapadékos. A belföldön kontinentális éghajlat uralkodik. Az adriai tengerpart éghajlata forró és napos. A nyári hónapokban a hőmérséklet eléri itt a 40 °C-ot és a tengervíz hőmérséklete a kellemes 25 °C-ot. Az éghajlatot itt a Földközi-tenger kedvezően befolyásolja. Splitben a levegő átlaghőmérséklete júliusban 25 °C a tengeré ekkor 24 °C-os. Átlaghőmérsékletek: június - 26 °C, júlus - 30 °C, augusztus - 30 °C, szeptember - 26 °C. A víz áltaghőmérséklete : június - 22 °C, július - 25 °C, augusztus - 24 °C, szeptember - 22 °C. A téli hónapokban a hőmérséklet nem esik 5 °C alá, a tengervíz hőmérséklete 12 °C-alá. A hó körülbelül 10 évenként jelenik meg egyszer.