Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

Bosznia

Főbb információk

Hivatalos megnevezés: Bosznia és Hercegovina
Államforma: köztársaság
Főváros: Szarajevó
Terület: 51 129 km2
Lakosság: 4 613 414 fő
Hivatalos pénznem: konvertibilis márka (KM)
Nemzetiségek: mohamedán délszláv (bosnyák), szerb, horvát
Nyelvek: szerb, horvát
Vallások: mohamedán, ortodox, római katolikus
Vízum: nem szükséges, hivatalos személyi igazolvány vagy útlevél elegendő a határátlépéskor

Vallás: Bosznia-Hercegovina Európának kulturálisan egyedülálló területe, mivel történelmét négy valláshoz tartozó nép: római katolikusok, muszlimok, ortodoxok és zsidók alakították. Bosznia-Hercegovina a túlnyomóan keresztény Európa egyik olyan országa, amely területén őshonos muszlim népnek (a bosnyákoknak) ad otthont.

Zarándokhely: Az országban található a világ egyik leghíresebb zarándokhelye, Međugorje.

Nyelv: A bosnyák nyelv az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágának délszláv nyelvcsoportjához tartozik, ennek is a nyugati alcsoportjához. A szociolingvisztika szempontjából egyrészt a hagyományosan szerbhorvát nyelvnek nevezett, a szerbek, a horvátok, a bosnyákok és a montenegróiak közös abstand-nyelvének egyik változata, másrészt különálló, saját sztenderddel rendelkező ausbau-nyelv.

Gasztronómia: Gasztronómiájukat a 400 éves török befolyás határozta meg, sok török ételt, ill. azoknak variációit készítik. Fogásaik nem mondhatóak fűszeresnek, leggyakrabban használt fűszereik a fahéj, a bors és a szegfűszeg. Gyakran készítenek birkát és zöldséges köreteket, legtöbbször párolással.

Vásárlás: Áraik a magyar árakhoz igen hasonlóak, nem mondhatni drága országnak. A központi helyek, például a városok centrumában található kávézók és éttermek persze magasabb áron értékesítik termékeiket, de azok sem mondhatók drágának. Érdemes felkeresni a régi bazár negyedeket, amik a legalkalmasabbak arra, hogy helyi kézműves alkotásokat vásároljuk. Találhatunk még aranyműves, szövetszövő, rézműves és régiségkereskedőt is.

Földrajz: Bosznia-Hercegovina nagyrészt természetes határokkal rendelkezik, amelyeket északon a Száva, keleten a Drina, délnyugaton pedig a Dinári-hegység képez. Az ország két történelmi-földrajzi egységből, az északon elterülő, nagyobb, Boszniából valamint a déli Hercegovinából áll. Mindkét rész nagyobb részben hegyvidéki terület, de a felszín jellegzetességei eltérőek. Bosznia: Észak felé a hegyvidék a Száva-mellék lágy dombokkal borított vidékébe, majd a Pannon-síkságba megy át. A Dinári -hg. itteni részei kelet-nyugati irányban húzódnak. Hercegovina: Hercegovina a Hegyi - (vagy Magas-) és az Adriai- (vagy Alacsony-) Hercegovinából áll. Utóbbi Neum és a Klek-félsziget között kiér a tengerre. Jelentősek az ún. poljék (kis, völgyekben elterülő síkságok) is, amelyek a nagyobb boszniai folyók mentén észak-déli irányban húzódnak. Délnyugaton, délen és délkeleten a kiterjedt karsztmezők adják a táj jellegzetességét. Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsa a 2386 méteren lévő Maglić, legalacsonyabb pontja pedig a tenger szintjén van. Bosznia-Hercegovina számára a ritkán előforduló földrengések és áradások jelentik az egyetlen komoly természeti veszélyforrást. Legnagyobb folyók: Száva, Drina, NeretvaUna, Vrbas, Boszna  Legnagyobb tavak: Jablanicai-víztározó, Drina-víztározó

Éghajlat: Az ország mérsékelt-kontinentális éghajlatú, a nyarak nagyon melegek, a telek viszont hidegek. A magasabban fekvő részeken a nyarak rövidek és hűvösek, a telek pedig rendkívül hidegek, viszont a parthoz közeli részeken enyhe és csapadékos.

Közlekedés: Az ország északkeleti és keleti részét leszámítva Bosznia zömében olyan minőségű utakkal rendelkezik, ami alapján sokunk megállapította, hogy "bár nekünk lennének hasonló regionális utaink" . Vezetéstechnikai szempontból Bosznia nagyobb tudást igényel, mint egy autópálya, de nem nevezhető vészesnek. A sofőr ne gyönyörködjön a tájban, az utat figyelje! Tartsuk be a sebességkorlátozásokat, ellenkező esetben szinte biztos, hogy előbb-utóbb meg fognak büntetni. 

Az útdíjakat illetően Bosznia nem követel sokat a látogatóktól: 
A1-es autópálya: 37 km-en hosszú szakasz Zenica közelébel lévő Kakanj és Szarajevó között egy fizetőkapu van, ahol kérnek útdíjat.
A2-es autópálya: A másik új autópályát Gradiste és Banja Luka között találjuk, hossza 32 km.